суботу, 11 квітня 2020 р.

Занепад Угорщини наприкінці XV - на початку XVI ст.

В одному з попередніх блоґів ми дізналися, що в XIV-XVст. була доба могутності Угорського королівства, коли ця держава відігравала важливу роль в історії Східної Європи. Але з кінця XVст. починається процес занепаду цієї держави.



Постало питання хто ж стане наступним королем Угорщини. На престол претендував імператор Максиміліан І Габсбурґ, це обґрунтовувалося попередніми договорами між Матяшем Гуньяді і Фрідріхом ІІІ. Також претензії на трон мали Яґеллони, а саме король Чехії Владислав і спадкоємець польського престолу Ян Ольбрахт. Угорська знать обрала королем Владислава Яґеллона, оскільки під час свого правління Чехією він гарантував шляхті дотримання їх прав і вольностей. Таким чином Владислав став правити в Угорщині під іменем Уласло ІІ (1490-1516). Але зміна влади не пройшла безкровно.


Максиміліан І скористався ситуацією і відвоював Відень і частину Австрії. Пресбурзький мир 7 листопада 1491р. остаточно повернув Нижню Австрію Габсбурґам. Також цей договір містив пункт, якщо у Владислава не буде спадкоємця, угорський трон перейде до Габсбурґів. А поки йшла боротьба за престол, Османська імперія робила рейди на королівство і зрештою захопила частину Хорватії. Моравія і Сілезія, які Матяш Корвін колись захопив, переходили без викупу назад до Чехії. 

Таким чином, Угорщина внаслідок вищезгаданих подій втратила багато територій, а владу короля обмежила знать, позиції якої ставали впливовішими. Але не лише політична нестабільність стала причиною занепаду Угорщини.

Якраз в той час сталися великі зміни в Європі. Почалися великі географічні відкриття. Західна Європа відкрила нові джерела цінних металів і це послабило угорську економіку. Почався «розподіл праці» в Європі: Західна стала промисловим і торговим центром, а Центральна і Східна — постачальниками продовольства і ресурсів. «Революція цін» спричинила різке збільшення ціни на різні товари. Змінилися торгові шляхи. Все це сильно вдарило по Угорщині.

Все це спричинило соціально-політичну кризу в угорських землях. Магнати стали зацікавлені в збільшенні панщини, що і робилось. До всього цього додалися прикордонні сутички з турками. В 1514 р. мав відбутися хрестовий похід проти турків, але він не почався. Зібрані для походу селяни почали повстання, яке очолив Дьордь Дожа. Це повстання було жорстоко придушене. В 1516р. Владислав Яґеллон помер і королем Угорщини і Чехії став його 10-літній син Людовік, який в Угорщині став правити як Лайош ІІ (1516-1526). 

Скориставшись тим, що король неповнолітній, угорська знать ще більше укріпила своє становище. Коли Лайош досяг повноліття, вже мало що можна було вдіяти. Тому Угорщина виявилася нездатною протистояти Османській імперії, яка в цей час вела активну експансію. 

Тому протягом двох століть територія Угорщини стане ареною боротьби європейських держав і Османської імперії.

Немає коментарів:

Дописати коментар