вівторок, 5 лютого 2019 р.

Повчальний приклад з новітньої історії Польщі

Нині мережа переповнена постійними наріканнями типу "злочинна влада жити не дає". Позбавили народ священного "долара по 8". А ось трохи з історії сучасної Польщі:
Публікація тут:

Для зручності текст:

Коли в 1991 році поляки їздили до нас скуповувати праски, кип'ятильники, калоші, каструлі, молотки, електродвигуни, сірники, навісні замки, болти тощо - ми з них сміялися й жаліли їх: що ви з Польщєю зробили?!

Коли поляки, скрегочучи зубами, розповідали який Больцерович негідник - пенсія 50 доларів, а за комуналку платити 100 і єдина порада від уряду - продавати житло й переселятися в менше за площею - ми їх жаліли й питали: що ви з Польщею зробили?

Коли в Польщі прийняли закони, за якими заборонили колишнім комунякам посідати державні посади й оприлюднили списки "стукачів" - ми обурювалися: що ви з Польщею зробили?

Коли в Польщі палили опудало Больцеровича, ми дивилися на це й раділи: он вони на що Польщу перетворили - суцільні злидні й непідйомні ціни на газ, електрику, воду, м'ясо, молоко, а в нас - усе слава Богу й Кравчук з "червоними директорами" веде нас у світле майбутнє.

Тепер, їдучи туди на заробітки, ми питаємо в поляків: як ви таке з Польщею зробили? 

На щастя для Польщі, тоді не було соцмереж для розкручування паніки. Напевно тому їм і вдалося. Так, були великі труднощі, багато поляків опинилося за кордоном. А що ж в той час в нас було? А в нас перефарбовані комуняки зробили все, щоб законсервувати совок в Україні на наступні два десятиліття. От і "маємо, що маємо", як говорив один з перефарбованих комуняк. Тільки 5 років тому спохватилися нарешті. Але нам реформувати державу буде набагато важче, ніж Польщі чи державам Балтії. Скільки років було змарновано...

Та ще й народ, який реформ не бажає. Так, не бажає, бо під реформами він розуміє лише розкидання грошенят на всі сторони. Ну так, як у Венесуелі. Сумний фінал тієї історії їх не хвилює. Не знають, що справжні реформи ― це не розкидання грошима, а навпаки ― "затягування поясів". І чим швидше це зрозуміють ― тим краще.

Немає коментарів:

Дописати коментар