неділю, 23 грудня 2018 р.

Велике Князівство Литовське і Золота Орда - між Ворсклою і Ґрюнвальдом


Після перемоги на Ворсклі і походу на українські землі 1399 р. Золота Орда припинила свої напади. Тохтамиш став діяти в Сибіру. Тимур-Кутлук невдовзі помер і фактичним правителем став Едигей, який подібно до Мамая саджатиме на ханський престол своїх ставлеників. Номінально ханом став Шадібек. Тохтамиш в 1406 р. був вбитий і Орда змогла розвернутися в бік ВКЛ.

Князь Вітовт зробив правильні висновки з Ворскли. Він перестав напряму діяти проти ординців. Замість цього він став використовувати потомків Тохтамиша, які осіли під Києвом. Литовський князь споряджав їх в походи і підтримував їх претензії на ханський престол.

Навесні 1406 р. Орда в союзі з Московією напали на ВКЛ. Їм вдалося захопити Брянськ, але невдовзі вони відступили. В в 1407 р. Вітовт здійснив похід на Одоїв і захопив його. Разом з цим, син Тохтамиша Джелал-ад-дін вирушив в похід на Волгу і захопив ординську столицю Сарай. Едигей зміг відбити столицю і новим його ставлеником став Булат-Солтан. Спроба напасти на Київщину була відбита.

В 1408 р. Вітовт готувався завдати вирішального удару Москві. Але в липні на бік московського князя перейшов Свидригайло. Тому, після стояння на річці Угрі у вересні 1408 р. Вітовт підписав мирну угоду з князем Василієм. Едигей невдовзі напав на Московію і спустошив її. Сама Москва була взята в облогу. В цей же час Вітовт відправив Джелал-ад-діна на Сарай, який був здобутий. Едигей взяв з Москви викуп і рушив на Волгу. Джелал-ад-дін в бій вступати не став, лише спустошив край і повернувся до Києва.

На деякий час на південних кордонах ВКЛ запанувало затишшя, оскільки на порядку денному тоді стала війна з Тевтонським орденом, яка вирішиться в битві під Ґрюнвальдом в 1410 р.

Немає коментарів:

Дописати коментар