суботу, 22 грудня 2018 р.

Велике Князівство Литовське проти Золотої Орди: 1340 - 1380 рр.


Період Великого Князівства Литовського (ВКЛ) в українській історії чомусь менше висвітлюється, в порівнянні з періодом Київської Русі чи козацькою добою. В часи ВКЛ було багато важливих подій в історії України. От про це й поговоримо.

Як відомо, в 1340 р. Волинське князівство увійшло до ВКЛ. Золотоординський хан Узбек і його наступник Джанібек фактично визнали це. Але вони не збиралися поступатися Київщиною, Поділлям і Чернігівщиною, де їхній вплив залишався сильним. В 1352 р. на Поділлі почалося повстання, яке підняв місцевий темник. Хан Джанібек його жорстоко придушив. Тому сил в Золотої Орди було ще достатньо для підтримки своєї влади на тих землях.

Але все змінив 1359 рік, коли помер Джанібек. В Орді почалася смута, яка увійде в історію як "Велика зам'ятня". За два десятиліття змінилося 25 ханів. Але реальну владу мав темник Мамай, який не будучи Чингізидом не міг проголосити себе ханом, тому він садив на престол своїх ставлеників і правив від їх імені. Для ВКЛ склався сприятливий момент розширити межі держави на південь. Поділля і Лівобережжя входили до орди Кельдібека, який підняв повстання проти Мамая. Це зблизило литовського князя Ольгерда і темника Мамая. Кельдібек взимку 1361-1362 рр. вирушив в похід на Волгу, але зазнав поразки. В його володіннях запанував безлад. Цим скористалися литовці і зайняли Чернігів, Київ і Переяслав. Слід зазначити, що в цій кампанії були задіяні не всі сили князівства через конфлікт з Тевтонським орденом в 1362 р. Литовці залучили місцеві сили для поповнення своїх рядів.

Тепер залишалося розбити Подільську тьму, де правили Кутлубуг, Хаджибей і Димитрій. Проти них вирушило об'єднане військо литовців і місцевих. Невідомо чи перебував сам Ольгерд на чолі тієї армії. Все вирішилося, як відомо, в битві на Синіх Водах. Конкретно локалізувати місце битви не вдалося. Але внаслідок перемоги ВКЛ українські землі були звільнені від Золотої Орди. На тих землях фактично зберігалася стара система управління, яка була тут з часів Русі, тільки на місце удільних князів були посаджені представники династії Ґедиміновичів. Київським князем став Володимир Ольгердович, чернігівським ― Дмитро Ольгердович, на Поділлі стали правити Коріатовичі.

Решту бунтівних орд Причорномор'я підкорив Мамай. В нових князів з'явилася можливість закріпитися на нових землях. Данина Золотій Орді ще деякий час зберігалася. Втім, Мамай не збирався просто так віддавати колишні володіння. В 1374 р. відбувся конфлікт Орди з ВКЛ, але деталі цієї події через брак джерел невідомі. В цей же час на київських монетах зникають ординські знаки, що свідчить про втрату впливу Золотої Орди на українські землі.

Ось так відбулася ліквідація підданства Золотій Орді. Завдяки цьому з'явилася можливість знову освоїти землі, які були спустошені ще в часи монгольської навали. Як розвивалися події далі ― буде в наступних блоґах.

Немає коментарів:

Дописати коментар