неділю, 23 грудня 2018 р.

Закріплення Великого Князівства Литовського в Причорномор'ї: 1410-1430 рр.


Перемога в битві під Ґрюнвальдом 15 липня 1410 року різко піднесла авторитет князя Вітовта на міжнародній арені. Городельська унія 1413 р. між Ягайлом і Вітовтом покращила становище ВКЛ. І хоча дві держави зберігали зв'язок, автономія князівства збільшувалася.

Тим часом, активізувалася експансія в південному напрямку. Наприкінці 1410 р. ставленик Вітовта Джелал-ад-дін вирушив в похід на Крим. Солхатська тьма визнала його владу. В 1411р. Джелал-ад-дін на Дону розбив хана Золотої Орди Булат-Солтана, який в цій битві і загинув. В результаті був зайнятий Азов.

Фактичний правитель Орди Едигей посадив на престол нового ставленика ― Тимура. Разом вони розбили Джелал-ад-діна, який знову втік до Києва. Втім, Тимур і Едигей невдовзі пересварилися і останній втік в Хорезм. Джелал-ад-дін скористався цим і в 1412 р. захопив ханський престол. Але правління його тривало близько року, після чого його вбив власний брат Керім-Берда. Але, як можна вже здогадатися, спокійно правити і йому не вдалося, бо проти його виступив новий претендент на ханський престол ― Кепек. 

Поки в Орді йшли чвари, Вітовт зайняв землі між Дністром і Дніпром, отримавши вихід до Чорного моря. Під 1415 роком згадується місто Качибей, на території сучасної Одеси, який слугував одночасно фортецею і портом. 

В Золотій Орді в цей час Едигей розбив нового литовського ставленика Ерем-Берди. Після цього він вирішив завдати удару по ВКЛ. Наприкінці 1416 р. зі значними силами він напав на Київщину і Поділля. Ці землі зазнали великих спустошень, багато міст були розорені, в тому числі і Київ, де врятувався тільки замок. І знову ВКЛ було відрізане від Чорного моря. Втім, протистояння з ординцями на цьому не завершилось.

В 1419 р. Вітовт підтримав на ханський престол Кадир-Берди і підготував його до походу. Кампанія була успішною: був зайнятий Сарай, Едигей загинув в битві. Боротьба за ханський престол, звісно, не припинилася ― протягом 1421 р. змінилося 6 ханів. Вітовт знову закріпився в Причорномор'ї. 

Новим ставлеником литовського князя на ханський престол став Улуг-Мухаммед. Протягом 1421-1427 рр. він з перемінним успіхом боровся із конкурентами, після чого на деякий час закріпився на троні. Чвари не припинилися. Зрештою в 1440-х роках Золота Орда розпадеться на кілька окремих держав. ВКЛ же завдяки політиці Вітовта закріпиться в Причорномор'ї на кілька десятиліть. 

Таким чином, Велике Князівство Литовське, Руське і Жемайтійське відіграло важливу роль у звільненні українських земель від Золотої Орди. Завдяки цьому стало можливо заселити землі, які пустували з часів нашестя Бату-хана. Попереду в ВКЛ будуть інші виклики, з якими йому доведеться боротися, але то вже інша історія.

Немає коментарів:

Дописати коментар