пʼятницю, 16 листопада 2018 р.

Євген Коновалець про гетьмана Скоропадського

Я нині зустрічаю немало дописів в яких вихваляють Павла Скоропадського. При чому навіть від тих, хто називає себе українськими націоналістами. Дивно, розхвалюють того, хто хотів приєднати Україну в черговий імперський проект Московщини. Тому спеціально для таких дописувачів я виділю характеристику Скоропадського від засновника ОУН Є.Коновальця в окремий блоґ. Ось що він писав:

«П.Скоропадський це людина чесна, але дуже слабовільна, українському народові та його справам дуже й дуже далека; видно було, що Гетьман завзято вчиться української мови, бо від часу першої моєї розмови з ним до наступної зробив великі поступи; майже в кожній розмові зі мною підкреслював, що кермується він лише добром України й нарікав, що українці не хотять його підтримати, але одночасно оточував себе людьми крайньо ворожими до всього українського і майже сліпо слухав їх порад і вказівок».

Ось вам все коротко і ясно вказано в книзі Є.Коновальця "Причинки до історії української революції". Дивуватися тут нічому – згадайте, де П.Скоропадський був вихований і кому служив більшу частину свого життя. Правильно, він був вихований в дусі вірності Російській імперії і служив її, причому на високих посадах. Так і не зміг він порвати з всім цим. Не зміг перебороти в собі "малороса" – тому й не став українським Маннергеймом.

Немає коментарів:

Дописати коментар