вівторок, 31 березня 2020 р.

Перша війна більшовицької Росії проти УНР

Наприкінці 1917р. становище України змінилося. Центральна Рада, скориставшись більшовицьким перворотом в Петрограді, 20 листопада 1917 року видала свій III Універсал, в якому проголошувалася утворення Української Народної Республіки (УНР). Формально УНР не розривала стосунки з Росією. Росію прагнула бачити федеративною республікою вільних і рівних народів. Як бачимо, навіть тоді УЦР не хотіла відмовлятися від автономізму.

В цей же час більшовики 17 грудня 1917 р. в Києві скликали Всеукраїнський з’їзд Рад робітничих і селянських депутатів. Більшовики планували проголошення радянської влади. Але делегати з’їзду висловили підтримку ЦР. Після цієї невдачі більшовики тікають до Харкова. 21 – 25 грудня 1917 р. у Харкові більшовики провели Перший з’їзд Рад, проголошено Українську Радянську республіку, а 25 грудня 1917 р. обрано Центральний Виконавчий Комітет України і перший уряд Народний Секретаріат. 

Відносини між УНР і більшовиками загострюються. Ще 17 грудня 1917 р.  був більшовицький ультиматум Центральній Раді – фактична вимога передати владу більшовикам. Генеральний Секретаріат УНР ультиматум відхилив. 22 грудня 1917 р. відбувається захоплення Харкова російськими військами під командуванням В. Антонова-Овсієнка. Невдовзі починається загальний наступ більшовиків. Із Харкова вони наступали в  кількох напрямках: на Київ, на Катеринослав, на Донбас.
Ускладнювало становище УНР також те, що на Поділлі в цей час піднімають повстання підрозділи колишньої імперської армії, яких загітували більшовики. Воювати довелося фактично в оточенні.
Основними шляхами в цей час стали залізниці, оскільки з дорогами в той час було не дуже. За залізничні станції в той час велися найбільші бої. 
Ось карта бойових дій:
Як бачимо більшовики швидко захопили Донбас і південь України. На київському напрямку їх вдалося ненадовго затримати завдяки обороні залізничного вузла Бахмач, яка тривала близько місяця. В цей же час Центральна Рада прийсає важливі рішення.

22 (9) січня 1918 р. УЦР проголосила свій IV Універсал в якому проголошувалася повна незалежність Української Народної Республіки. Причини проголошення незалежності:
  • Необхідність укладення договору з Центральними державами
  • Знищення Російської республіки внаслідок більшовицького перевороту та розгону Установчих зборів

В цей же час більшовицькі сили змогли відтіснити українські сили від Бахмача і стали наступати в напрямку Києва. Українські сили в Києві були зайняті придушенням більшовицького заколоту, тому тільки незначна кількість добровольців зробила спробу зупинити більшовиків на станції Крути.
Про цю битву я вже розміщував в блозі свою статтю і матеріали з семінару до 100-ліття події. Можете ознайомитися за посиланнями.

Значення битви під Крутами:

  • Вдалося затримати сили Муравйова і завдати йому втрат
  • Сили УНР змогли придушити заколот більшовиків в Києві
  • Центральна Рада змогла вислати делегацію до Брест-Литовська на переговори з Центральними державами
Причини невдач УНР у війні:
  • Непідготовленість власних збройних сил до ведення війни
  • Популістська агітація більшовиків
  • Відсутність єдності серед українських політичних діячів
Зрештою, на початку лютого сили УНР змушені були залишити Київ. Більшовики окупували більшість території України і почали створювати там маріонеткові "республіки" (наприклад - Донецько-Криворізька республіка).

Ну а про те, що було далі, читайте в наступному блозі.

Немає коментарів:

Дописати коментар