понеділок, 16 березня 2020 р.

Революція 1848-1849 років на українських землях


В цьому блозі ми ознайомимося з подіями революції 1848-1849рр, що були на території України.

Революції 1848-1849 рр. (Весна народів) ― це низка революційних виступів в державах Європи, які мали антифеодальний, національно-визвольний характер та виступали за демократизацію державних устроїв.

Причини революції в Австрійській імперії:
  1. Політична система не відповідала новим буржуазним реаліям, що активно розвивалися
  2. Національні проблеми в імперії
  3. Економічні проблеми після кризи 1846р.


В березні 1848р. в результаті повстання у Відні був повалений канцлер Меттерніх, а імператор Фердинанд І змушений був проголосити демократичні свободи.
Дуже швидко революційні події докотилися до Галичини. Першими активізувалися поляки, які виступили за широку автономію. Тому 13 квітня 1848р. вони створили представницький орган ― Центральну раду народову. 

Українці у відповідь на це створили свій представницький орган ― Головну руську раду (ГРР). Не дивуйтеся назві, бо в той час в тих краях ще був популярний етнонім "русин". Очолив ГРР Григорій Яхимович. Всього туди входило 30 осіб.

Вимоги ГРР:
1) Запровадження української мови в освіті і діловодстві
2) поділити коронний край на дві частини ― Західну і Східну Галичину
3) рівні можливості для українців при отриманні адміністративних посад.

Головна руська рада зробила великий вплив на національно-культурне життя західноукраїнських земель. Був створений Собор руських вчених. В Львівському університеті відкрили катедру української мови та літератури.

Польські сили протидіяли українському національному руху і на противагу ГРР створили "Руський собор", куди увійшли українські діячі з пропольською орієнтацією.

Слов'янський Конгрес у Празі 2-12 червня 1848р. для українського національного руху став важливим тому, що українська делегація від ГРР на цьому заході закріпив за українцями статус окремого народу. А це, як ви розумієте, важливо.
У червні 1848 р. відбулися вибори до рейхстаґу. Від Галичини українці здобули 39 місць із 100. Так, вперше український народ отримав свою фракцію в парламенті.

1-2 листопада 1848р. польські сили підняли повстання у Львові. ГРР не підтримала цей виступ, оскільки відносини з польським рухом були не в кращому стані. Повстання було придушене, а польські організації австрійська влада закрила. ГРР продовжила діяти аж до 1851р. 

Скасування кріпосного права в Австрійській імперії
Ще 22 квітня 1848 року імператорським указом скасовувалася залежність селян від поміщиків. Спочатку кріпосне право було скасоване в Галичині, а потім на Буковині і Закарпатті. Але поміщики мали отримати великий викуп за ділянки землі, що дісталися селянам. Більш того, у власності поміщиків залишилися ліси і пасовиська, за які селяни також змушені були платити. Звільнене селянство отримало мало землі і ця проблема з роками тільки посилюватиметься.

Висновки:
1. Революція 1848-1849рр. стала важливою для утвердження українців на політичній арені.
2. Українці утвердилися як окрема нація завдяки революції.
3. Селянство стало особисто незалежним від поміщиків.

Немає коментарів:

Дописати коментар