пʼятницю, 26 липня 2019 р.

Дивні трактування подій тисячолітньої давності в наш час. Княгиня Ольга і деревляни

Нещодавно мав одну дискусію я. Пишуть, що княгиня Ольга спалила "сепаратистів Древлянської народної республіки". Який же фейспалм! Зразу видно, як в нас знають історію. Я звісно вставив кілька коментарів, але навряд чи вони щось виправлять у сприйнятті тих подій.
Багато коментаторів в захваті від того, що іноземні узурпатори палять представників корінного населення. Це типу постколоніальний синдром, чи як? Бо що ж у нас виходить: князь Ігор вирішив стати рекетиром і здерти з деревлян данини в два рази більше, ніж було необхідно. За це деревляни його розбили і стратили. Жадність фраєра погубила, як то кажуть. Принаймні написані на замовлення Рюриковичів літописи так описують ті події. 

Далі, як відомо, княгиня Ольга стратила посольство деревлян, а після цього хитрістю був взятий Іскоростень і спалений. От такий послужний список в канонізованої особи.

Так що ж відбувалося в 945-946 роках? Князь Ігор на вимогу свого війська пішов збирати данину. Це в ті часи виглядало трохи інакше, ніж в наш час. Князь їздив по васальних племенах і збирав визначену кількість данини з них. Так, що варто додати, що держава тоді була не централізованою, племена зберігали певну автономію. До централізації справа дійде тільки за князя Володимира, але то вже інша історія. Так от, Ігор зібрав данину і став повертатися до Києва. Але з якогось дива йому захотілося ще. Слід зауважити, що деревляни не протидіяли збору данини, коли Ігор прийшов перший раз. Але, коли київський князь став повертатися, деревлянське віче прийняло рішення повстати проти цього. 

Князь порушив домовленості і поплатився за це головою. А чому ж любителі мемасиків з цього не хочуть зробити якийсь мем? Типу "рекет шкідливий для вашого здоров'я ― доведено князем Ігорем". Але ж ні, вони складають меми про те, як "княгиня Ольга спалила представників сепартистської республіки".

До речі, з приводу сепаратизму. Як свідчать подальші події, деревляни не кликали нікого "ввести війська", як нині дехто робив. Їх правитель, князь Мал вислав до Києва посланців щоб посватати Ольгу. Це відповідало тодішнім язичницьким звичаям, коли переможець отримував все, що мав той, кого він вбив. Таким чином, деревляни мали плани посадити на великокняжий престол свою династію. А що тут такого, правили ж там якось варяги із далеких країв. Цікаво, як би пішла історія Русі, якби деревлянам це вдалося. Але ми про це не дізнаємося, бо знаємо чим це завершилось.

Ось так воно було, а не як на поширюваних мемах. Можна трактувати події столітньої давності через призму сучасності, бо там може бути багато спільних рис. Але, якщо справа стосується того, що було понад 1000 років тому, тут номер не пройде. Тоді, в Середні Віки, реалії життя були іншими. Тому, думайте.

Немає коментарів:

Дописати коментар