понеділок, 8 липня 2019 р.

До 360 річниці битви під Конотопом. Роздуми про минуле і сучасність


Сьогодні, 8 липня, виповнюється 360 років від часу Конотопської битви. 8 липня (29 червня)1659 року гетьман Іван Виговський розгромив військо московитів.
Здавалося, що в України опинився шанс вирватися з лап Московського царства. Але ж ні. Не змогли. І не тому, що ворог був занадто сильним, а через те, що самі українці всадили ножа в спину гетьману Виговському і його справі. Бо "простий нарід" пішов під гаслами "геть злочинного шляхтича Виговського", позбавив його гетьманства і запросив московитську армію на допомогу. 360 років минуло, а народ не зробив висновків із своїх помилок. Тому й повторив все те на останніх виборах.

Навряд чи будуть якісь заходи в честь річниці битви. Нову владу це не цікавить, враховуючи її малоросійство, а людям байдуже, бо "історію на хліб не намажеш". Що тут говорити, коли тільки в 2008 році було прийнято рішення на державному рівні відзначити цю подію. І те довго не тривало, бо ті, що правили в 2010-2014 роках, підлаштовували нашу історію під московитську, тому місця для Конотопської битви в них не було. Останніх 5 років тому прогнали, але зараз вони активно повертаються. Тому не дивуйтеся, якщо невдовзі з історії України стануть вилучати події, які ніби то "роз'єднують нас із самі знаєте ким". 

А що ж втратила тоді Україна? Втратила багато чого. Зв'язок з європейською цивілізацією, ліквідацію решток козацької державності, русифікацію, колоніальну експлуатацію наших земель. Так, все це прийшло не відразу після того, як "простий народ" вигнав гетьмана Виговського. Москва закручувала гайки поступово. З кожним новим гетьманом підписувалися нові статті, які все більше обмежували автономію України. Битва під Полтавою, яка до речі теж відбулася 8 липня, зробила цей процес остаточно невідворотнім. Через кілька десятиліть не стало Гетьманщини, Запорозької Січі. Залишилося тільки співати сумні пісні про минулу славу:
Грає кобзар, виспівує — 
Аж лихо сміється... 
«Була колись гетьманщина, 
Та вже не вернеться. 
Було колись — панували, 
Та більше не будем!
Це цитата з поеми Т.Шевченка "Тарасова ніч", якщо хтось не знає. 

А могло б все бути по-іншому. Після перемоги під Конотопом можна було в ліквідувати московські залоги і забезпечити собі тил в подальшому протистоянні з Москвою. Вона тоді вела війни з Річчю Посполитою і Швецією, що спростило б Україні боротьбу. І як наслідок перемоги тоді міг би сформуватися Балтійсько-Чорноморський союз, який би став реальною перешкодою експансії Москви на захід. Останніми роками про такий союз не раз згадували, але він міг стати реальністю ще тоді. Але ж ні. Самі взяли і все зруйнували аби "тільки не Виговський".

От такі сумні паралелі. Про перебіг самої битви я тут не деталізував, оскільки матеріалів зараз вистачає, можна брати і читати. Ну і робити правильні висновки з історії.

Немає коментарів:

Дописати коментар