понеділок, 22 липня 2019 р.

Подорож до місця "чорної ради" 1659 року


Кілька днів тому, перебуваючи на рідній Обухівщині, ми здійснили мандрівку до сусіднього села Германівка. Це населений пункт з цікавою історією, якому понад 900 років. Але ми не будемо тут її описувати всю. Я розповім вам про те, як 360 років тому українці погубили свою державу. І місцевість, куди ми здійснили подорож, відіграла в цьому сумну роль.

У попередньому блозі я розповідав про битву під Конотопом. Незважаючи на перемогу, гетьман Іван Виговський не зміг розвинути успіх. Проти його повстало Лівобережжя і Запорозька Січ. Повсталі впустили московські війська в Україну. У Виговвського ще залишалися деякі прибічники. Тому він вирішив зібрати козацьку раду щоб вирішити цей конфлікт. 

11 (21) вересня 1659 року під Германівкою зібралася чорна рада. Ось місця, де відбувалися ті події, називається Ревина гора.                                     👇











Краєвиди красиві, але не про них наш блоґ.

Коли почалася рада, представники гетьмана, полковники Степан Сулима і Прокіп Верещак, почали зачитувати козакам текст Гадяцького договору. Але слухати все це голота не збиралася і гетьманські делегати були порубані. Ось хрест на честь вбитих полковників, який поставлений на місці чорної ради:




Гетьман Виговський відступив після цього в напрямку Білої Церкви і невдовзі зрікся гетьманства. Ось така сумна історія мала місце в моїх рідних краях.

Не вдалося Івану Виговському донести тодішньому "наріду" важливість Гадяцького трактату, а також необхідність вирвати Україну з хижацьких лап Москви. Простому люду не дано було оцінити далекоглядність гетьманських задумів. Того й піднялася вся та "зрада", що помножила битву під Конотопом на нуль. Минуло так багато років, а люди нічому не навчилися...

Немає коментарів:

Дописати коментар