понеділок, 27 травня 2019 р.

Що таке дефолт? Актуальне в наш час питання

Тут головний спонсор нової "незлочинної" влади говорить, що Україні треба проголосити дефолт. Враховуючи той факт, що більшість населення не знає значення цього слова, йому можна спокійно говорити, що "то не так вже й страшно". 

Для тих, хто не знає ― дивіться 👇

А ось вам ще: 👇

То як вам перспективи? Готові до міжнародної ізоляції? До урізання соціальних виплат? А прибічники "долара по 8" можуть до своєї улюбленої цифри домалювати нулик, спочатку один ― а там і більше буде. Готові до Венесуели чи Зімбабве? Буде вам тоді зубожіння реальне, а не таке, як при "злочинній владі". 

Наведу трохи думок з цього приводу. 


Навесні 2014 пограбованій янучарами Україні справді можна було б оголосити дефолт. Причому не лише по зовнішнім, але й по внутрішнім боргам. Провести грошову реформу, роздати населенню по 100 нових гривень і почати життя спочатку.

Це якби у нас не було російської анексії Криму і ми не потребували б так критично зовнішньої допомоги. Але російська загроза була і вона швидко переросла у відкриту агресію на Донбасі.

Саме тому уряд Яценюка і в.о. президента Турчинов не могли собі дозволити такої “розкоші” як дефолт. Натомість вони були змушені звертатися за допомогою до тих, у кого були ресурси опиратися зовнішній агресії – до олігархів України. І Ігор Коломойський був найрішучішим із них. Ахметов виставив поперед себе Таруту. Начебто були й пропозиції Пінчуку та Ярославському…

Після стабілізації лінії фронту на Донбасі міністр фінансів Наталка Яресько провела реструктуризацію боргів України перед зовнішніми кредиторами. Так, її умови виявилися не настільки вигідними для України, як нам би хотілося і на що ми насправді заслуговували як жертва агресії, але кредитори виявилися невблаганними. Не в останню чергу й тому, що частиною зовнішнього боргу України анонімно володіли ті ж самі янучари…

І тоді теж проголошення дефолту замість реструктуризації обвалило б усю нашу зовнішньополітичну й безпекову стратегію, позбавило б нас союзників, унеможливило б програму реформи армії й переозброєння і припинило б європейську інтеграцію.

А пропонувати дефолт вже сьогодні, як пропонує олігарх Коломойськвий президенту Зеленському, можна лише з метою прискорити капітуляцію. Якщо це станеться, то нагадуватиму анекдот про Чапаєва, який майже доплив до протилежного берега, але втомився і… поплив назад  🙁


Олігархам важливо скупити все, що залишилося від українських активів - від землі до державних підприємств - задешево. Тому дефолт - кращий спосіб для їхнього збагачення і закріплення впливу на майбутнє країни. Після дефолту Україна остаточно перетворитися на пострадянську «недодержаву», про європейські перспективи якої можна буде забути і якою володітимуть кілька хижих сімей. Не випадково Коломойський в своєму інтерв'ю закликає Зеленського "не слухати Захід" і лякає зниженням рейтингу. Так, олігархам об'єктивно вигідний дефолт, саме тому їм і потрібен був слабкий, некомпетентний і підконтрольний президент на Банковій.

Українському народові доведеться заплатити за дефолт сповна. Якщо 73 відсотки виборців Зеленського були інструментом для здійснення олігархічних планів, так наслідки їх здійснення відчують на собі всі 100 відсотків українців. Падіння курсу національної валюти, зникнення продуктів і товарів, різке скорочення кількості робочих місць, затримки з виплатами пенсій і зарплат, соціальний і політичний хаос - і все це при наявності в країні достатньої для конфліктів кількості зброї на руках у населення. Різке зубожіння мільйонів українців може привести не тільки до масового виїзду з країни, а й до серйозних заворушень соціального характеру. Ми не знаємо, як в цій ситуації поведуться силові структури у різних регіонах України і чи не призведе різновекторність їхньої реакції до реального розколу країни і її подальшого зникнення з політичної карти сучасного світу.

Політикам варто врахувати всі ці трагічні наслідки відмови від співпраці з Заходом – все ж таки, вони теж українці і саме вони, а не олігархи, будуть відповідати перед народом за зраду України. Але перший, хто повинен зрозуміти небезпеку того, що може статися в разі оголошення дефолту - це новий президент України.

От вам корисна інформація. Думай...те.

Немає коментарів:

Дописати коментар