четвер, 27 жовтня 2016 р.

Визвольна боротьба Скандербега проти османського панування

Скандербег, він же Георгій Кастріоті (1405-1468) - національний герой Албанії
В середині XIV століття турки-османи проникли на Балканський півострів. До кінця століття вони підійшли до кордонів Албанії. Слабкі балканські держави були не здатні зупинити їх експансію. В 1396 році була повністю захоплена Болгарія, Сербія стала османським васалом, Візантія, точніше - те, що від неї лишилось, була оточена з усіх сторін турецькими володіннями. В 1417 році турки захопили важливий албанський порт Вльора. Албанія в цей час являлася конгломератом різних князівств. І саме в ті часи розпочалася визвольна боротьба албанців, яку очолив Скандербег.
Мурад ІІ
Мехмед ІІ Фатіх
Георгій Кастріоті народився близько 1405р. Його батько Гьон Кастріоті вислав як заручника до султана. Перебуваючи там Георгій досяг значних успіхів у військовій справі, за що його прозвали Іскандер-бей. Якщо хто не знає, то Іскандер - це ім'я, яким мусульмани називали Александра Македонського. А звідси і пішло слово "Скандербег". Він займав високі посади в Османській імперії і мав перспективи кар'єрного росту. Однак в битві біля Ніша 3 листопада 1443р., коли турки були розбиті, Кастріоті ще до битви відступив до Дібри. Георгій перейшов в християнство. Там він почав боротьбу з турками. Згодом він здобув Крую. 28 листопада він в Круї проголосив себе правителем князівства Кастріоті.
Повернення Скандербега до Круї
Скандербег почав створювати армію. Вже в червні 1444р. в долині Торвіолі він розгромив 25-тисячну турецьку армію. Успіхи албанців стривожили Венецію, яка стала підкупляти окремих князів. Але в 1447р. Лежська ліга почала війну проти Венеції. Албанці почали перемагати і венеціанці почали переговори про перемир'я, одночасно пообіцявши нагороду за голову Скандербега і пославши посольство до султана. В 1448р. Мурад ІІ вирушив в похід. Скандербег розбив венеціанців поблизу Шкодри, але турків спинити не зміг. Правда султан вирішив не заглиблюватись в албанські території, обмежившись захопленням прикордонних фортець. 4 жовтня Скандербег уклав мир з Венецією.
Перша облога Круї (1450р.)
Однак проти турків тепер боротись стало важче через поразку Хуньяді на Косовому полі. Допомога албанцям була незначною. В такій ситуації султан в 1450р. почав вторгнення. Турки захопили Берат і взяли в облогу Крую, але так і не здобули її. Албанці перемогли, однак Лежська ліга в 1451р. припинила своє існування. Скандербег уклав угоду з Неаполітанським королівством, визнавши себе васалом в обмін на грошову допомогу. Турки в цей час спрямували свої сили на Візантію, що дозволило албанцям відновитися. Османські експедиції 1452-1453рр. були розбиті.
Приблизна карта Лежської ліги та її сусідів в 1444-1451 роках
Скандербег їздив до Риму і Неаполя щоб заручитися допомогою. В 1455р. він вирушив в похід на Берат, але зазнав нищівної поразки. Однак в травні 1456р. біля Дібри Скандербег здобув перемогу, а у вересні 1457р. — на північ від Круї. Після цього на деякий час війна затихла. В 1462р. Скандербег здобув нові перемоги над турками, в результаті чого Венеція уклала союз з ним. Однак запланований європейськими державами хрестовий похід проти османів 1464р. не відбувся. Албанці вели війну з перемінним успіхом. В 1466р. султан Мехмед ІІ вторгся в Албанію. Круя знову була взята в облогу. Скандербег їздив до Риму за допомогою, але безуспішно. В 1467р. він звільнив Крую від облоги. В цьому  році Мехмед ІІ знову вирушив в похід на Албанію, але зазнав невдачі.
Битва під Охридом (1464р.) - перемога над турками
Скандербег спробував відновити лігу князів. Він прибув в Лежу, однак 17 січня 1468р. він помер від лихоманки. Його справу продовжив Лека Дукагіні. Албанці продовжили боротьбу, але до 1479р. їхня країна перейшла до рук Османської імперії. 

Немає коментарів:

Дописати коментар