четвер, 13 червня 2019 р.

Про заздрість "простолюду" до державників. На прикладі із стародавніх Атен

А в цьому блозі ми згадаємо історію Стародавньої Греції, а конкретніше ― розповідь буде про поліс Атени (Афіни) VI-V ст. до н.е. і відомого діяча тих часів Аристіда (530-468).
Ні, ми не будемо детально описувати тут його біографію ― це вже зроблено в праці Плутарха, тому можете почитати. Ми зосередимося на одному моменті його життя ― в наш час дуже повчальному.

За свою політичну кар'єру Аристід здобув славу справедливого діяча. Ось як це подає Плутарх: Із всіх його якостей справедливість більше за інших привертала увагу народу: бо користь, яку вона приносить, відчувається кожним і дає себе знати протягом довгого часу. Але його заслуги не були оцінені і не врятували від вигнання. Ось що було далі: Прізвисько Справедливого, яке спочатку дало Аристіду любов атенян, пізніше перетворилось на джерело ненависті до його, головним чином тому, що Темістокл поширював чутки, ніби то Аристід, який розбирав і вирішував справи сам, ліквідував суди і непомітно для громадян став одноосібним правителем.  Як бачите, поливання брудом ― то давня політична технологія. І люди на таке велися як тоді, як в наш час.

Подивіться, що писав Плутарх про тодішніх людей: І народ, похваляючись своєю перемогою і вважаючи себе достойним найвеличніших почестей, з невдоволенням дивився на кожного, кого підносила над натовпом слава або відоме ім'я. Ну що тут сказати ― за два з половиною тисячоліття люди не змінилися.

Внаслідок всього того потрапив Аристід під остракізм. Є одна цікава легенда про це. Розповідають, що коли надписували черепки, якийсь безграмотний, грубий селянин простягнув Аристіду ― першому, хто йому попався, ― черепок і попросив написати ім'я Аристіда. Той здивувався і запитав, чи не образив його якимось чином Аристід. "Ні, ― відповів селянин, ― я навіть не знаю цього чоловіка, але мені набридло чути на кожному кроці 'Справедливий' та 'Справедливий'!" Аристід нічого не відповів, написав своє ім'я і повернув черепок. 
От бачите, як буває. Звісно, це може бути спеціально придумано для того, щоб вкотре показати справедливість Аристіда. Але суть не в тому. Тому безграмотному вищезгаданий політичний діяч нічого злого не заподіяв. Просто набрид і все, нехай буде вигнаний. І головне, той селянин мав право таке зробити, так як і  жителі Атен, які повірили сфабрикованим звинуваченням проти "злочинного Аристіда". От бачте, що буває коли розкидатися виборчим правом на всі боки.

Ну прямо як в нас ― видумують фейкові звинувачення, розповідають різні страшилки, а легковірні, яких більшість радо оберуть іншого, типу "кращого" кандидата, який за пару днів показує, як жорстко вони помилилися. І саме тому я вибрав цей момент з життя Аристіда. Ні, я не проводжу паралелі між тим діячем і сучасними, я хочу показати, як може демократія негативно впливати на держави, коли право голосувати отримує абихто. Наші вибори тому доказ. Спочатку люди мають навчитися користуватися головою, а тоді вже мати змогу голосувати. Це жорстко сказано, але справедливо.

Щодо самого Аристіда, він через кілька років повернеться до Атен і прийме активну участь у захисті Греції від перського вторгнення. Він знову прославиться і обійматиме важливі державні посади. Але то вже інша історія...

Немає коментарів:

Дописати коментар