суботу, 22 липня 2023 р.

Коментар про сучасну українську освіту

Нещодавно попалася мені в стрічку новин публікація "Учителі йдуть з професії: що може їх втримати?". Моя особиста думка — ніяк. Бо з цими горе-реформаторами нічого доброго в освітній сфері не станеться найближчим часом. Звідки в мене такі настрої — працював колись в школі кілька років. І змушений був піти не тому, що мені не подобалося бути вчителем, а через те, що сучасним "здобувачам освіти" твої уроки взагалі непотрібні. Більшості з них — точно. Не буду розтягувати свої спогади на цілий блоґ — я вже все сказав пару років тому.


Із коментарів мені найбільше сподобався ось цей:

Далі буду брати цитати звідти сюди, вони будуть виділені курсивом і кометнуватиму їх.
Освіта зараз перебуває у жалюгідному стані. Мовчу про вищу, де просто торгують папіром та набирають будь-кого, але починається все з середньої школи. Вчителям заткнули рота та сказали, що вони в усьому винні. Двійку не поставиш - не навчив, зауваження не запишеш - не вмієш знайти особистий підхід. Вчителі зараз безправні затуркані люди, які працюють по інерції. Учень може обматерити, обхаркати вчителя, телефон в нього не мають права забирати, не випустити з класу (хоч 5 разів) - теж, може в нього енурез. Був випадок у школі, вчитель не випустила в десятий раз бешкетника, він розвернувся до стіни і насцяв на місці. Вчителя ледве не звільнили - він винен. Зі школи не мають права вигнати: сидить таке нагле та робить, що хоче, заважає нормальним вчитись, відточує лідерські якості на ботанах. Він потім стане решалою, бізнесменом, бандюком з грошима, а решта - терпіли та лохи. І батьки таких дітей свідомо потякають цьому, заохочуючи та "розвиваючи лідерські якості" таких виродків.
Тут все абсолютно вірно. За час моєї роботи в школі все так і виглядало. Ти перебуваєш на найнижчій ланці харчового ланцюга, об тебе витирають ноги міністерство освіти, місцеві відділи освіти, учні та їх батьки. Коли щось станеться — винним будеш саме ти. Ніхто навіть розбиратися не буде. Всі на боці "здобувачів освіти" — то ж "майбутнє України". І яке ж майбутнє виросте в тій атмосфері вседозволеності? Що буде з тих, кому з дитинства сучасна освіта показує, що чесною все здобувати — це для лохів, краще починати бидлувати ще в школі і через багато років стати якимось бандюком чи корупціонером. Бо саме такі потрібні суспільству, а не "задроти", хіба не так? Тоді не треба дивуватися, що в суспільстві нині процвітає поворознюківщина.

Як то кажуть, критикуєш — пропонуй. Ще після звілнення в мене в голові крутилися ідеї, що всю цю освіту треба скасувати. Залишити лише молодші класи, де "здобувачі" змогли б навчитися читати, писати і рахувати. Ну а далі — на всі 4 сторони, нічого в школі штани протирати. Так, ці ідеї до мене прийшли на емоціях, хоча й через скільки часу я вважаю, що раціональне зерно в них є. А от що пропонує автор коменаря:
Що треба негайно робити зі школою. Саме головне - відбирати еліту, хто може і хоче вчитись. Треба створити три типи шкіл:
1)Безкоштовні ліцеї (математика) та гімназії (гуманітарні) для обдарованих дітей, яких десь 10-20 відсотків. Вибирати найкращих творчих вчителів, не наглядачів, а демократичних сучасних педагогів, які будуть працювати із подібними дітьми. Вчителям платити у півтора рази більше
2) Основні школи для 50 відсотків дітей. Платні (5-30 доларів).З профільною освітою, вибором предметів.
3)Школи для особливо обдарованих. Безкоштовні. Менша кількість уроків, більше спорту, практики, воркшопів, тренінгів тощо. До 9-го класу. Довгі канікули. Вчителям більше платити за шкідливість нервової роботи. Відбирати морально стійких педагогів-наглядачів.
Саме головне! В кінці кожного року проводити ЗНО незалежними експертами та по результатах тестів переводити учнів як до кращої, так і гірші школи з трьох типів. Кожен рік! Школа - це не вирок. Дати більше прав вчителям: запровадити відсторонення від навчання на 3-7-14-30 днів, як у європейських школах. Щоб не було галасу у дискримінації ввести для них дистанційну освіту, виділивши спеціальних вчителів, які будуть працювати віддалено із такими дітьми. Ми нікого не позбавляємо права у здобутті знань, але розумні діти не повинні потерпати від невігласів та хуліганів. Брати платню лише у 2 категоріі шкіл (5-30 доларів) Розмір залежить від середнього балу за першу четверть. Чим вищий, тим менше плати. У рейтинг також враховувати участь у позакласній діяльності, поведінка, нагороди, конкурси. Для малозабезпечених та багатодітних - знижки аж до 5 доларів на місяць. Запровадити відсторонення від навчання учнів, що грубо чи систематично порушують поведінку на 3-7-15-30 днів. Ввести штрафи для батьків. Заборонити смартфони в школі. Спілкування з батьками лише через ел пошту. Важливо! Будувати нові школи для цього не потрібно: маємо лише змінити профіль навчання конкретного закладу.

В принципі, з більшістю запропонованого ним я згоден. З власного досвіду знаю, що в отриманні нових знань зацікавлена невелика частина учнів. Решті воно абсолютно не цікаво. І от виходить, що ті, хто міг би чомусь навчитися, просто тоне в тому морі хамства і нахабства. Бо ж "задротом" бути "немодно", а далі працює стадний інстинкт — і немає більше відмінника. Тому відокремити одних від інших — це правильний крок. 

Те, що вводиться плата за навчання — теж підтримую. Тоді в багатьох батьків з'явиться мотивація слідкувати за тим, на що пішли їхні гроші. Екзамени — це теж правильне рішення. Не справляєшся — переходиш в нижчу школу. Бо зараз як прийнято: все буде закрито незважаючи на оцінки "здобувача", в наступний клас буде переведений і так до самого випускного. Тобто, ніяких засобів впливу фактично немає. Вигнати зі школи неможливо, тому нахабам немає за що переживати. Було б непогано, якщо хтось бидлує на уроках — відсторонений. Нічого іншим заважати. 

Загалом, це хороші ідеї. Але є одне "але" — все це утопія, яка ніколи не стане реальністю. Бо в нас "реформують" лише кількість років навчання, а суть залишається така сама. Ну що ж, залишається лише дивитися, як освіта деградуватиме далі, а з нею і суспільство. А подібні блоґи і статті залишаться лише vox clamantis in deserto (крик волаючого в пустелі)...

Немає коментарів:

Дописати коментар