суботу, 26 травня 2018 р.

"Соло. Зоряні війни: історія" - враження від фільму (СПОЙЛЕРИ)


Мали ми сьогодні нагоду переглянути новий спін-офф по "Зоряних війнах". На цей раз про відомого всім персонажа, якого звати Хан Соло. Про фільм я можу сказати, що він хороший. Знято все в пригодницькому стилі, є гумор і екшн. Переглядати цікаво було нам. 

Події фільму відбуваються в 13 - 10 роках ДБЯ. Починаються події на планеті Кореллія. Нарешті офіційно підтверджений факт, що Хан Соло з цієї планети. Життя на тій планеті невеселе, тому Хан і його дівчина Кіра (Qi`ra) вирішили втекти звідти. Але при втечі вони були розлучені, після чого довго не бачилися. 
Кіра
Хан записується до імперської академії щоб вчитися на пілота. Вербувальник дає йому прізвище "Соло". Та з навчанням в академії на планеті Карида не склалося і його перевели в піхоту. Ех, в старому каноні Хан Соло завершив навчання і став офіцером імперського флоту. А в новому каноні він продовжив служити в піхоті. Під час битви за Мімбан він познайомився з Чубаккою. Обставини їх знайомства в новому каноні теж набагато відмінні.

Дезертирувавши з армії він приєднався до контрабандистів, яких очолював Тобіас Бекет. 

Нова компанія зайнялася викраденням важливого елементу пального, яке зветься коаксій. В Тобіаса був борг перед кримінальною організацією "Малиновий Світанок" (Crimson Dawn), який в нас чомусь переклали "Червоне Сонце". Чому невдалий переклад - бо в галактиці є кримінальна організація з назвою "Чорне Сонце" (Black Sun), тому це тільки плутає.
Там Хан зустрів нарешті Кіру.

Компанія вирушила на Кессель по коаксій. Також до нихприєднався Лендо Калріссіан з дроїдом L3. Шлях виявився непростим, оскільки пролягав через туманність, а поблизу була чорна діра. Здобувши вантаж, команда при цьому підняла повстання рабів. При відході від Кесселя довелося тікати від імперців. Хан Соло сів за штурвал і вивів всіх коротшим маршрутом - ось так і була здійснена "дуга Кесселя за 12 парсеків".

На планеті Саварін вони зустріли місцевих повстанців, які боролися проти "Малинового Світанку". Хан придумав не віддавати коаксій, але Тобіас проти. Тому останній і зрадив, видавши їх Драйдену Восу, лідеру кримінальної організації. Але Соло виявився хитрішим і бандити були переможені. Дочекавшись коли Соло пішов рятувати Чубакку, Кіра вийшла на зв'язок. І це був Дарт Мол! Після цього вона покинула Хана. А Соло в цей час вбив Тобіаса - "Хан знову вистрілив першим!" (як завжди).

Місцеві повстанці отримали непоганий прибуток і тепер планують створювати альянс проти Імперії. А Хан Соло і Чубакка вирушили до Лендо, де був виграний в сабакк "Тисячолітній Сокіл". Під кінець двоє друзів вирішують летіти на Татуїн.

Ось такий був фільм, який написав історію молодих років відомого контрабандиста. Спеціально перед фільмом я прочитав "Трилогію Хана Соло" від Енн Кріспін щоб було з чим порівнювати. І все таки фільм не поступається книгам, які вже не канон. Тим більше в новому каноні є повно посилань на старий. Зокрема, Лендо робить в щоденнику запис про храм народу шару, любовна історія Хана і Кіри чимось перегукується з староканонним його романом з Брією Тарен - там теж вони не змогли залишитися разом через різні обставини. Підтверджується вік Чубакки - в фільмі йому 190 років, що збігається із старим каноном.

Саундреки в фільму теж хороші. Є музика з класичної трилогії, є й нова.

Так що фільм вартий того щоб подивитися. Чекаємо нових фільмів по "Зоряних війнах". І хай буде з нами Сила! 😊

Немає коментарів:

Дописати коментар