неділю, 18 грудня 2016 р.

"Бунтар Один. Зоряні Війни. Історія" - мої оцінки даного фільму

Рік очікувань з часу виходу сьомого епізоду "Зоряних війн" нарешті минув і ми отримали змогу подивитися новий твір у цій франшизі. Так, "Бунтар Один" - це не новий епізод, втім це не зменшує його значення. Навпаки, тут говориться про те, з чого все починалось. Пригадаймо епізод "Нова надія", який зараз має номер 4, але взагалі то він був першим, оскільки вийшов на екрани ще в далекому 1977 році. Починається він з того, що імперський крейсер переслідує корабель "Тантив-4" на якому перевозять креслення "Зірки смерті". Так от, завершення "Бунтаря Один" - це фактично початок "Нової надії". Все ідеально стикується. Ще одною "білою плямою" у франшизі стало менше.

Раніше початок повстання і викрадення креслень "Зірки Смерті" описувалось по-іншому. Це зробив Кайл Катарн - імперський офіцер, який перейшов на бік повстанців, коли Імперія вбила його батька. Він викрав креслення і передав їх Леї, а після того починаються "Зоряні війни". Але все це нині не канон. І після виходу спін-оффу "Бунтар Один" я можу сказати, що нова версія всесвіту "Зоряних війн" теж гарна. Про початок самого Союзу Повстанців можна дізнатися із мультсеріалу "Повстанці" - події там канонічні.

Перейдемо до самого фільму. Імперія поширює свою владу в Галактиці. Планета за планетою падають перед її військовою міццю. В ці часи відбувається будівництво суперзброї - "Зірки Смерті", космічної станції, здатної нищити планети. Проектом керував Орсон Креннік.
На початку фільму він розшукує інженера, якого звали Ґален Ерсо. Останній вийшов з проекту, коли зрозумів, що розробляється знаряддя терору. Ґален Ерсо сказав своїй дочці Джин тікати, що їй і вдалося. А сам інженер був схоплений і змушений працювати на Імперію. Джин Ерсо була врятована повстанцем, якого звали Со Ґеррера, який був одним із персонажів анімаційного серіалу "Війни клонів". Там він брав участь в русі опору на планеті Ондерон. Тепер же Ґеррера протистояв Галактичній Імперії. Це - посилання на інші твори з франшизи, а таких тут дуже багато.

Після тих подій минає багато років. Будівництво суперзброї підходить до завершення. Повстанський розвідник Кассіан Андор дізнається про те, що є імперський перебіжчик з важливою інформацією. 
Повстанці визволяють Джин Ерсо із імперського трудового табору і пропонують її завдання, яке має відношення до її батька. Вона разом з Кассіаном і перепрограмованим імперським дроїдом K-2SO вирушають на планету Джеда. 
До речі, цей дроїд - цікавий персонаж. Найбільше гумору від його було в фільмі. 

В столиці планети Джеда до команди приєднуються ще кілька цікавих персонажів. Одним з них був сліпий монах Чіррут Імве - який вірив в Силу. 
Він розповів про храм ордену Віллів на цій планеті, який захопила Імперія. До речі Вілли - це теж відсилка до старих історій по "Зоряних війнах". Та й фраза "Хай буде з тобою Сила інших" - це посилання на чорнові варіанти сценарію перших фільмів. Там це побажання мало звучати саме так. Пізніше його змінили на "Хай буде з тобою Сила". Але про початковий варіант "Зоряних війн" деталізувати не буду - це тема для цілого блогу.

До речі, під час місії героїв фільму на Джеду можна зустріти "пасхалку" - двох бандитів, які згодом погрожуватимуть Люку Скайвокеру в барі в Мос-Айслі, що можна побачити в четвертому епізоді. 

Також до команди приєднався знайомий монаха Бейз Мальбус.
Їм вдалося потрапити до Со Ґеррери, в якого і був пілот-перебіжчик. Джин Ерсо побачила послання свого батька. Він сказав важливу інформацію: за роки роботи над "Зіркою Смерті" йому вдалося непомітно влаштувати там слабке місце в реакторі, попадання в яке викликало б ланцюгову реакцію, що б в свою чергу знищило б станцію. Але щоб знайти його треба здобути креслення суперзброї. 
Пілот перебіжчик, якого, до речі, звали Бодгі Рук теж приєднався до команди.
В цей же час Імперія вирішила застосувати свою нову зброю. Орсон Креннік цим кроком бажав пройти далі по кар'єрних сходинках. На "випробовуваннях" був присутній відомий з "Нової надії" персонаж - великий мофф Вілгафф Таркін. Тут він був створений за допомогою комп'ютерної графіки. Відбувся постріл "Зірки Смерті", правда не на повну потужність, тому знищеними були лише столиця Джеди і територія навколо. Со Ґеррера загинув. 

Повстанці вирушили по батька Джин. Але Креннік теж прибув туди шукаючи зрадника. Врятувати Галена Ерсо не вдається. Команда повертається на Явін-4. Там збирається керівництво Союзу Повстанців щоб обговорити подальші рішення. Була присутня лідер повстанців Мон Мотма, яку можна побачити в шостому епізоді. Також є сенатор Бейл Орґана - прийомний батько принцеси Леї, якого можна побачити в другому і третьому епізодах. Повстанці не знають що робити тепер, коли в Імперії є така вогнева міць.

Джин Ерсо, Кассіан Андор, їх команда, а також невеликий загін добровольців вирушають на планету Скаріф, де знаходиться імперський архів. Їм вдалося проникнути на планету. Поки повстанці відволікають охорону, Джин, Кассіан і дроїд K-2SO проникають до архіву.
На допомогу повстанцям прибуває флот, але сили все одно нерівні. Один за одним гинуть герої фільму. Джин і Кассіан, які залишилися одними з останніх повстанців на планеті, нарешті знаходять і передають дані про "Зірку Смерті" на флагман повстанців. В цей час мофф Таркін прибуває в систему на бойовій станції. 
Таркін віддає наказ стріляти по планеті. Промінь "Зірки Смерті" влучає неподалік від імперського комплексу. Все навколо гине. Джин і Кассіан сидять і бачать як на їх рухається ударна хвиля. Андор говорить її: "Батько б тобою пишався". Після чого вони гинуть...

В цей же час на орбіті сили Імперії, які очолив Дарт Вейдер, атакують флагман повстанців, куди були передані креслення. Повстанці не в силах спинити лорда ситів і гинуть один за одним. В останній момент від корабля відстикується шатл "Тантив-4" і тікає з кресленнями суперзброї. Капітан передає їх принцесі Леї, яка говорить, що "тепер в них з'явилась надія"...

На цьому "Бунтар Один" завершується і починається "Нова надія".

Як же я ставлюся до нового фільму? Ось, до речі, мої перші враження, які я записав відразу після перегляду фільму:

Можу сказати, що зараз я вважаю так само. Фільм перевершив всі сподівання. Переглядався, як то кажуть, на одному подиху. Цікавий сюжет з багатьма несподіваними поворотами. Персонажі фільму гарно підібрані. Тут немає чіткого розподілу на "чорне" і "біле". Все доволі не однозначно. Що повстанці, що Імперія готові на все заради перемоги. Прослідковуються певні зміни в героях на протязі фільму. Навіть негативні персонажі тут є цікавими в певному плані. Чудово підібрані посилання на інші елементи франшизи. Про спецефекти говорити багато не буду - тут вони на високому рівні.

Важливий момент - це перший фільм, в якому розповідь не про сімейку Скайвокерів. І це позитивний момент. Не можна ж топтатися на одному місці. В далекій-далекій галактиці багато жителів, а не лише представники одного клану. Також, джедаї в фільмі - лише спогад. Про них лише кілька згадок - і все. Персонажі не покладаються на можливості Сили, сподіватися тепер варто на власні здібності.

І наостанок ще один важливий момент. Жанр фільму. Це перший реальний бойовик в "Зоряних війнах". Події розвиваються динамічно. Повно боїв на планетах і в космосі. От тепер фільм реально став "Зоряними війнами". Навіть той факт, що всі персонажі загинули, не робить фільм гіршим. Навпаки, додає йому реалізму. Тут немає притягнутого за вуха хеппі-енду, як в епізоді шостому. Тут немає "соплів", як в класичній трилогії, хоча і в приквелах їх повно. Примітивні евоки більше не прийдуть і перестріляють імперську армію - так, цей момент "Зоряних війн" мені завжди не подобався. Франшиза стала жорсткішою? - Так, і мені такий поворот подобається. Я вже думав, що не бути в "Зоряних війнах" справжньому бойовику. Як добре, що я помилився. "Бунтар Один" - фільм, який варто подивитися. Дякуємо авторам за чудову роботу!!! Хай буде з ними Сила! :-)

P.S. Тепер чекаємо на восьмий епізод, який вийде 25 травня 2017 року на честь 40-річчя "Зоряних війн". 

Немає коментарів:

Дописати коментар